Superettan herr

AIK på frammarsch – kan hota Alvik

AIK på frammarsch – kan hota Alvik

Foto: Anders Tillgren

Inför säsongen var det många som räknade med att AIK skulle vara ett topplag och ha chans att gå upp i SBL. En tung höst med coachbyte, W.O-förluster och andra storförluster gjorde dock att dessa förväntningar mildrades rätt kraftigt. Nu är dock laget på gång igen och hotar toppen.

Få lag i Superettan är så beroende av ett par stjärnspelare som AIK. “You live by the three, you die by the three” är ett klassiskt uttryck för lag som är beroende av trepoängare. I AIK:s fall är det snarare “you live by bröderna Inan, you die by bröderna Inan”.

Serkan och Erkan Inan har många landskamper under bältet och erfarenhet av proffsspel i den högsta turkiska ligan. Hjärtat finns dock i Solna och AIK och det är det som ska ta laget upp i SBL. Erkan Inan toppar skytteligan med hela 27 poäng per match och Serkan ligger på fjärde plats med 19 poäng per match. Erkan leder också hela Superettan ännu mer överlägset i en kategori, antal 3-poängsförsök. Den 30-årige guarden tar drygt 11 treor per match, vilket är nästan 5 treor mer än tvåan Olof Lennartsson i Högsbo. Skjutgalen tänker du, nja Erkan sätter faktiskt 41% av alla sina treor och ligger därmed på sjätte plats i Superettan i 3-poängsprocent.

AIK som lag är en OK skottprocent och begår dessutom minst turn overs av alla lag i hela Superettan. Så vad är det som gör att man förlorat matcher? AIK är ett av de sämsta returtagarna i Superettan, bara Högsbo tar färre returer per match. Dessutom håller alla andra topplag i Superettan motståndarna på en sämre skottprocent än AIK lyckas med.

Så vill AIK vara med och hota topplagen och kanske knipa kvalplatsen till SBL så krävs bättre returtagning och försvar av Fredrik Ernmarks gäng. Framåt kan de tävla med de flesta tack vare bröderna Inans eldkraft.

Det är ju inte heller någon hemlighet att Umeå och Köping är mycket större och starkare än alla lag i Superettan. Spelare som landslagscentern André Nilsson i Umeå eller amerikanen Desmond Hubert i Köping skulle med största sannolikhet dominera under korgarna. Men även om ett eventuellt kval på papperet ser väldigt svårt ut för klubbarna i Superettan ska man inte underskatta den nerv som kan komma att uppstå hos SBL-laget.

En match som kan bli helt avgörande för AIK:s chanser är matchen mot Alvik den 6 februari. Förlust där och Solnaiterna får det svårt att hota de grönklädda, och det måste ju ända vara mumma för flera ingrodda Alvikare att kunna spela bödelns roll i Solnalagets öde.