Superettan herr

Djurgården vann tät match mot Alvik

Djurgården vann tät match mot Alvik
Foto: Josefine Tolleman

Brännkyrkahallen var förväntansfull inför kampen mellan de topplagen Djurgården och Alvik. Lagen har helt skilda spelfilosofier. Djurgården är ett större lag som ofta härjar med svårstoppade ”inside out” spel medan Alvik i hög grad förlitar sig på vindsnabba spelvändningar och aggressivitet. Slutsiffrorna landade på 88-81 i Djurgårdens favör.

Efter uppkast är arenan direkt i energifylld atmosfär. Djurgården som har ett massivt längdövertag på nästan alla positioner utnyttjar faktumet direkt. Speciellt Dragoljub Kitanovic attackerar missmatchen kraftfullt. Alviks nyckelspelare Papy N´Diaye inleder matchen makalöst bra och är fullkomligt ostoppbar. Hela 18 poäng hinner han prestera i första perioden. Publikfavoriten Germain Jordan är som vanligt den vassaste spelaren på planen och dominerar på alla sätt. Ställningen är stabilt jämn, den första perioden slutar 26-25.

Inledningsvis i andra perioden växlar Djurgården upp tempot och intensiteten. Alvik verkar ha förlamats av publikens volym. Det hjälper inte blödningen när truppens ledare N’Diaye tar paus på bänken och ingen annan spelare visar framfötterna. Lazar Radosavljevic tar kommando under korgen offensivt vilket genererar simpla poäng för hemmalaget. Efter ungefär hälften av perioden har passerat har Djurgården producerat en 18-5 ledning. Plötsligt skickar Alvik i några missiler från 3-poängsland vilket skapar energi och kämpaglöd. Matchens aura vänds abrupt till bortalagets fördel och vi går till halvtid med ställningen 50-48. Statistiskt sätt är lagen likställda i alla kategorier, matchen kan pendla åt bägge håll.

Tredje perioden blir en förvånande katastrof rakt igenom för Alvik. Djurgården levererar häpnadsväckande intensitet och skärpa i defensiven. Endast sex fjuttiga pinnar alstras fram från Alvik och man märker en avsevärd skillnad i tränare Kevin Gaines missnöjda attityd till spelarna, poängtorkan är inte överhuvudtaget acceptabelt. Germain Jordan håller stadigt i taktpinnen och fortsätter styra matchen. Perioden vinner hemmalaget med 17-6 och tar ett tryggt bastant grepp om fajten.

Början på fjärde perioden är som en alarmklocka för Alvik, helt plötsligt vaknar de till liv och det irriterande locket på korgen lossnar. Lucas Lindh bidrar med stabilitet i färgen vilket bortalaget verkligen saknat tidigare i matchen. Lagen kolliderar och byter poäng fram och tillbaka. Med fem minuter kvar(83-70) tar Kevin Gaines timeout, han påpekar ivrigt och motiverande att fortsätta arbeta och fightas. Efter några bomber från trepoängsterritorium och angrepp på korgen är ställningen helt plötsligt 83-79 med 2 minuter kvar. Papy N´Diaye sätter en omöjlig fadeaway över Germain Jordan och Alvik publiken överröstar nu i triumf hemmafansen. Charles Barton är inte nöjd alls och tar timeout. Lazar Radosavljevic sätter därefter en brutalt kylig trepoängare och Alvik tappar all form av hopp, matchen slutar 88-81.

”I tredje quartern kom vi ur rytm. Djurgården kom ut och spelade aggressivt i defense vilket skapade problem för oss därför hamnade vi bara på sex poäng… men sen vi är ett lag som aldrig ger upp… vi låg under med 13 poäng med 5 minuter kvar, vi fightade och arbetade oss tillbaks in i matchen. 2 poäng med 30 sekunder kvar, cred till Lazar som sätter ett fantastiskt skott, säger Alviks tränare Kevin Gaines angående den unika andra halvleken av matchen.

Djurgårdens ess i rockärmen Germain Jordan bjöd på fyra energifyllda och medryckande dunkar som fick Brännkyrkahallen att utbrista i totalt jubel. Han blev matchens lirare med fenomenala 28 poäng och 13 returer. Papy N´Diaye antog utmaningen att spela försvar på Germain och levererade samtidigt självfallet framåt på planen, 30 pinnar och 33 i effektivitet. Djurgården leder nu säsongsbataljen 2-0, den 27/3-2019 får vi se vem som går ut med flagan i topp efter den avslutande sammandrabbningen.