Superettan herr

Inför slaget om Stockholm – intervju med Charles Barton

Inför slaget om Stockholm – intervju med Charles Barton

 

Inför det heta derbyt på söndag träffade vi Djurgårdens tränare Charles Barton. Coachlegenden blir inte särskilt överraskad när han får höra att alla tränare tippar att Djurgården vinner Superettan och tar steget upp i SBL. – Nej, titta på vilka spelare vi har. Men man ska alltid spela om det, namn vinner inga matcher.

 

En intervju med någon som Charles Barton är alltid intressant. Har man varit med så länge som Charles, på så många olika nivåer, så räcker det med att man ställer en fråga för att få material till flera olika artiklar. Glöden för basket är långtifrån släckt och Charles ser paralleller till många olika saker.

Idag höll vi oss dock till Superettan och den stundande säsongen.

 

Charles, AIK säger att de har en hel del skador och tippar att de kommer 2:a-4.a Vad tippar du?

– Att vi vinner och går upp i SBL. Ingen tvekan, det är vår målsättning.

 

Prata lite om laget, jag ser ingen direkt point guard i truppen?

– Vi har flera unga mycket bra spelare som vi plockar upp som Jonathan Bodin och Johan Crafoord men också mycket rutin med Brandon Barton, Kristoffer Gafor, Lazar Radosavljevic, Germain Jordan och Kiki Kitanovic.

Sedan stämmer det att vi inte har en ren point guard i truppen men vi kommer att spela lite annorlunda i år. Om du tittar ut i världen är det inte alla lag som har en point guard, jag vill inte beskriva vår taktik alltför mycket men jag tror att jag har tillräcklig erfarenhet för att kunna coacha utan en point guard.

 

Germain Jordan måste vara årets steal, flera SBL-klubbar ville ha honom. Hur lyckades ni?

Hahaha, ja stjärnorna stod rätt för den värvningen. Han ville vara i Stockholmsområdet och jag sprang på honom under en pick up game i Stockholm i somras. Det är massor av amerikanska basketspelare som är i Stockholm på somrarna och spelar pick up games, folk vet inte om det, det räcker att man går till rätt gym bara. Vi pratade en del och till slut hamnade han här.

 

Men den rostern är ni skyhöga favoriter, hur hanterar ni det?

Vi får inte låta våra styrkor bli våra svagheter. Matcher vinns inte av sig själva, vi respekterar varje motståndare och det är många väldigt bra lag i Superettan. Rent generellt finns det väldigt många bra basketspelare i Sverige, folk tycker jag är för positiv men det är sant, det finns massor av talang i det här landet.

 

Du har upplevt så mycket inom basketen, vad gör att du brinner för detta uppdrag och Djurgården?

Alltså…jag var klar med coachningen. Kände att jag hade gjort mitt. Men så kom jag i kontakt med människorna här och hela föreningen. Det är kul med rivaliteten även om jag inte är särskilt mycket för “hat-grejen”, det är inte sådan jag är. Men det blev en riktig aha-upplevelse när jag var på ett DNA-möte (en insamlingsstiftelse för Djurgården) med en massa djurgårdare även från andra sektioner. Det är som en familj, jag har fått ett fantastiskt bemötande och det gav mig energi. Nu får de bära mig från planen, vi ska upp till SBL med det här laget, det finns ingen åldersgräns hahaha, jag bara njuter av detta.

 

Djurgården tar emot AIK i sin säsongspremiär på söndag i Brännkyrkahallen. Gå in på Djurgårdens hemsida för att veta mer om matchen och köpa biljetter!

www.difbasket.se