Superettan herr

Michael Axelsson Kaltak till Uppsala!

Michael Axelsson Kaltak till Uppsala!

NYFÖRVÄRV – 208 CENTIMETER SBL-RUTIN TILL KFUM UPPSALA BASKET! 

Det är med glädje som vi i sommarhettan, idag kan gå ut och presentera säsongens andra, otroligt starka nyförvärv i form ut av den mycket mångsidige power-forwarden Michael Axelsson Kaltak.

– ”Jag har bara fått positiva intryck av klubben och staden. Jag ser verkligen fram emot att komma till Uppsala.” säger nyförvärvet. 

26-åringen mäter 208 centimeter över golvet och gjorde redan under säsongen 2013/2014 ligadebut i EcoÖrebro för att sedan, inför säsongen 2015/2016, flytta hem till moderklubben Köping Basket och Köping Stars.

Sejouren tillbaka i Köping blev en succéartad sådan och säsongen då Köping Stars, via spel i Superettan, kvalificerade sig för svensk baskets finrum, det vill säga SBL, så stod Michael för mycket imponerade 14.4 poäng, 7.3 returer och 1.4 assists per match och var förstås således en starkt bidragande orsak till lagets ”promotion”.

De flesta av oss har nog koll på den fantastiska resan som Köping Stars har gjort och under debutsäsongen i det så kallade ”finrummet” så visade den 26-årige power-forwarden på nytt prov på sin mångsidighet, defensiva styrka och sin tidigare ligarutin. På sina 38 matcher och cirka 22 minuters speltid per match, så stod han under säsongen 2018/2019 för 8.5 poäng och 4.5 returer per match och visade att han hade tagit steget till en riktigt bra ligaspelare.

Säsongen därpå, det vill säga säsongen som gick blev Köping-klubbens stora succéår och efter en rekordstark säsong så slutade laget på en tredjeplats i grundserien. Något som hade gett laget hemmaplansfördel inför det stundande slutspelet som tyvärr inte blev av på grund av den pågående pandemin. För Michaels del så kantades säsongen av skadeproblem, men när han väl var tillbaka i linnet så var han att känna igen och under säsongen 2019/2020 så snittade Köpingssonen på sina 18 minuter per match, 5.4 poäng och 3.4 returer. Förutom allt detta så gjorde han dessutom, under sommaren 2019, två matcher mot Norge i det svenska framtidslandslaget.

– ”Jag är otroligt glad över att vi har lyckats knyta till oss Michael! Han är en spelare som kommer att göra oss bättre på många sätt. Han är en mycket bra basketspelare och person som är redo att axla en stor roll som kommer hjälpa honom att ta nästa steg i karriären och därmed utvecklas. Michael kommer definitivt att vara en av våra mest viktiga byggstenar nästa år och förhoppningsvis några säsonger framöver.” säger headcoach Anders Jonsson.

– ”Lagets chanser är väldigt goda och jag ser fram emot att slåss om seriesegern i Superettan.” säger Michael fortsatt om lagets chanser.

Värvningen av Michael Axelsson Kaltak är precis som med Lukas Friberg möjlig tack vare Niklas Zennströms basketstudiestipendium och Michael kommer att kombinera sin fortsatta elitsatsning, med att plugga till lärare på Uppsala Universitet.

– ”Det är en väldigt bra situation för mig att komma till med tanke på jag kommer kunna kombinera min fortsatta elitsatsning med heltidsstudier. Jag vill verkligen rikta ett stort tack Niklas Zennström och hans stipendie som ger mig denna möjlighet.” berättar Michael om situationen han har möjlighet att komma till.