Superettan herr

Superprofilen Martin Ringström

Superprofilen Martin Ringström

 

Stoppa scrollningen. Klicka och läs. Här kommer nästa Superprofil och man kan kaxa hur mycket som helst på Twitter och Insta som ung basketspelare, blir du hälften så bra som veckans Superprofil ska du vara riktigt nöjd. Martin Ringströms meritlista är längre än din.

 

  • 155 landskamper. 994 landslagspoäng. Lagkapten svenska landslaget 2008-2009.
  • Svensk mästare med Solna Vikings och Norrköping Dolphins.
  • Seger i FIBA Europe Cup med Mitteldeutscher BC.
  • Proffs i grekiska, franska, tyska, italienska och svenska ligorna.
  • Högskoleingenjör, civilekonom och logistikchef på Astra Zeneca.

Men främst av allt spelare och mentor i Högsbo Basket i Superettan. Martin Ringström är utan tvekan Superettans mest meriterade spelare, ja han är förmodligen landets mest meriterade spelare SBL inkluderat. Han missade EM2003 på hemmaplan, blev cuttad i sista stund, men har sedan dess varit en av svensk baskets absolut största spelare. Nu hjälper han Högsbo Baskets unga lag och kommer att spela och träna så mycket tiden räcker till. – Kviberg är väl min egentliga moderklubb men jag spelade tidigt med Högsbos P81 och jag vill gärna ge tillbaka till klubben, säger Martin när vi får tag på honom på telefon.

 

Martin Ringströms story förtjänar en längre artikel då få europeiska basketspelare har haft längre och mer framgångsrika karriärer. Att vid sidan av basketspelande även läsa in en examen som högskoleingenjör och civilekonom har gett Martin möjligheter efter spelarkarriären. Nu arbetar han i Mölndal som logistikchef och extraknäcker som lagpappa i Högsbo.

 

Tanken är väl att jag ska spela när det fungerar och hjälpa laget, vi har ett väldigt ungt lag med mycket talang, så jag ser väl att jag fyller en roll där, fortsätter Martin.

Martin började spela basket på mammas parkeringsplats där det satt en basketkorg uppsatt mellan två stora fönster. För att inte ha sönder rutorna var Martin tvungen att skjuta med hög båge och kanske lades grunden till hans något speciella skotteknik redan där på asfalten. Martin har alltid dragit tagit tillbaka bollen nästan bakom huvudet, vilket gör skottet i princip omöjligt att blocka.

via GIPHY

Efter spel i Högsbo fick han vidare till M7 och blev därifrån värvad till dåvarande storlaget Solna Vikings. Efter en succésäsong i Solna som slutade med SM-guld skrev Martin på för tyska Mitteldeutscher dit han blev värvad av ingen mindre än finska succécoachen Henrik Dettman, lagkamrat med Ringström då var även Adnan Chuk.

Det inledde en lång europeisk proffskarriär med förmodligen en hel del war stories som vi kanske får tillfälle att återkomma till någon gång. Mest tid spenderades i Frankrike och där avslutade även Ringström sitt äventyr 2016, efter att ha mellanlandat i Gothia och Norrköping Dolphins (SM-guld) också.

Ifjol spelade Ringström för Högsbo i Superettan och snittade stabila 10,5 poäng och 8,3 returer. Skottet då? Jo, det sitter fortfarande där. Ringström sköt hela 43 % på trepoängarna ifjol.

Vikten av att rutinerade spelare återvänder till Sverige och spelar på hög nivå kan inte överskattas. Nu får både medspelare och motspelare i Superettan möjligheten att stöta på någon som spelat på väldigt hög internationell nivå. Martin Ringström gör därmed en insats inte bara för Högsbo, men för svensk basket. Och är det inte lite sjukt ändå att någon med en sådan fantastisk karriär inte har fått mer uppmärksamhet?

Om Högsbo kommer till er stad, och Ringström spelar, då är det dags att ta sig ner och se honom innan han lägger av. Och som motspelare är det bara att ta i hand och ge respekt till en av svensk baskets bästa spelare genom tiderna.