Superettan herr

Trelleborg – svensk baskets pirater

Trelleborg – svensk baskets pirater

 

När Trelleborg Pirates tog sig upp till Superettan var det få som trodde det skulle hålla. Nu är klubben etablerad på nivån, nationellt eller internationellt basketgymnasium finns i planerna och en ny hall är på gång. Samtidigt är ungdomslagen på väg uppåt och 14-årige supertalangen Mikai Klintman gör debut i A-laget. Trelleborg är inte längre bara en färjestation.

Laget är ännu inte på plats men säsongen börjar snart. – Spelarna väntar ut klubbarna just nu, men det löser sig, säger klubbens karismatiske coach Ali Lou. I helgen är det genrep mot Helsingborg och Eos i den nya hemmahallen “Södan” där det finns mer publikplatser och förhoppningsvis mer folk. Publiktillströmningen är enligt klubbens grundare och eldsjäl Thomas Nilsson ganska konstant men kan vara mycket bättre. – Det brukar vara mellan 100 och 200 personer som kommer och tittar, säger Nilsson som dock ser mycket positivt på framtiden.

Nilsson är i stora delar Trelleborg Basket och grundade den för 45 år sedan. Engagemanget visar dock inga som helst tecken på att sina. – Han jobbar 26 timmar om dygnet, säger Ali Lou. Just nu är Nilsson glad över att man har fått klart med studentlägenheter, boende för 15 personer som skulle kunna innebära att man kan ha ett nationellt eller internationellt basketgymnasium. – Vi har ju redan ett lokalt basketgymnasium med morgonträningar men vi ser framåt.

Ali Lou, som bor i Malmö, tycker förutsättningarna i Trelleborg är väsentligt bättre. – Kommunen satsar mer här, det tar 15-20 minuter att ta sig hit men allt är mycket bättre. I den nya hallen får vi omklädningsrum, tvättmöjligheter, egen kiosk och mycket mer. Vi är flera som åker hit från Malmö,.Inför denna säsong är siktet inte inställt på att ta sig upp i SBL. – Vi är inte där ekonomiskt ännu och kan inte tävla om SBL-platsen, men vi kommer att göra en bra säsong. Vi har en bra ungdomsverksamhet och vi kommer kanske att ha Superettans yngsta trupp denna säsong, säger Lou.

Av ungdomarna är det främst 14-årige Mikai Klintman som utmärker sig. Guarden fick i somras en plats i Europas jr NBA-lag och fick delta i världsslutspelet i Florida. Väl på plats blev han bäste poängplockare i det europeiska laget och imponerade på amerikanerna. – Vince Carter kom fram och ville ta ett foto med honom, skrattar Ali Lou. Han kommer att bli en NBA All Star, fortsätter Lou som menar att det är viktigt att ingjuta ungdomar med självförtroende.

 

Det är klart de ska tro på sig själva, vi ska inte bryta ner dem, vi ska ge dem massor med självförtroende och bygga dem. För många år sedan handlade allt om att vinna för mig, jag älskar fortfarande att vinna men inte på samma sätt. Om jag lyckas hjälpa ungdomar att nå sina mål, NBA eller college eller vad det är, det är en vinst för mig.

Och även om publiksiffrorna ännu inte når upp till vad Thomas Nilsson och Ali Lou önskar sig så är mediatäckningen fenomenal. – Vi har inget att klaga på där, det kan ofta vara ett helt uppslag vid våra hemmamatcher och åtminstone en fjärdedels sida vid bortamatcher, säger Nilsson.

Vi andra följer med spänning Trelleborg Pirates lagbygge, hur 14-årige debutanten Klintman klarar sig i Superettan och huruvida laget kan skrälla mot storklubbarna.

Foto: Anders Tillgren